s677221405

Altcoin bányászati útmutató

Rövid bevezető

Az altcoinok bányászata most még nagyobb jelentőségű lesz, hogy az ETH hamarosan POS-ra vált, ezért megszűnik a bányászhatósága harverekkel. Ez a GPU bányászoknak nagyon nagy érvágás lesz. Korábban, az altcoin bányászattal (kis kutakodás után) találhatott az ember olyan coinokat, amik megközelítették, vagy néha meg is haladták az ETH profitját, de már most érezhető, hogy a bányászok keresik az alternatív megoldásokat. Elkezdett emelkedni az altkoinok hálózati hashrate-je. De a java még hátra van. Iszonyatos mennyiségű hash teljesítmény fog „rászabadulni” az altcoinokra. A GPU bányászok több mint 95%-a ETH-t bányászott. Ez a teljesítmény a maradék 5%-ra fog terelődni. Valószínűleg ettől az altcoinok bányászata sem lesz már profitos, de nem akarom a falra festeni az ördögöt. Még pár hónapja persze nagyon keveseket érdekelt ez. Megvették a rigeket(bányagépeket) innen-onnan, az eladók beállították nekik a szükséges paramétereket és ennyi. Legtöbb bányász a gép bekapcsolásán kívül semmihez sem értett (sajnos még most is sokan vannak). A cikk azoknak szól, akik valamilyen szinten konyítanak a bányászathoz, de legalább is az alapfogalmakkal, mint „pool, wallet, algo, OC ” tisztában vannak, illetve a kapcsolódási adatok alapján betudják állítani saját gépüket.

A bányászható altcoinok felkutatása

Első és legfontosabb dolog, hogy merre is induljunk, hol kezdjünk kutakodni a bányászható coinok után. Itt megjegyezném, hogy az alapossághoz, és a pontos számításokhoz 2 weboldalra lesz szükségünk, valamint némi matekra. Az első oldal a miningpoolstats . Itt minden coin megtalálható. Ezen a oldalon megtudhatjuk, hogy az adott altcoinhoz milyen pool-ok vannak, mennyi a hálózat hashrate-je, mennyi a blokkideje az adott hálózatnak (ezekhez a hozam kalkulációkhoz lesz szükségünk) illetve azt is láthatjuk, hogy melyik tőzsdén váltható a coin. Megtalálható még az adott coin hivatalos linkjei (weboldal, explorer, core, illetve közösségi oldalak). Az adott coin weboldálán a wallet mindig megtalálható. Némelyik altcoin esetében van kalkulátor is, de én azt tanácsolom mindenkinek, hogy saját maga számoljon, mert a kalkulátorok nagyon eltérő eredményeket hoznak a valóságtól.

miningpoolstats Altcoin bányászati útmutató

Válogathatunk a listában is, de a bal oldalsávban van kereső funkció is. Ha már rákattintunk egy coinra akkor a bal oldalon a kereső alatt egy legördülőben már listázhatók a coinok algoritmus lalpján.

Altcoin bányászati útmutató mining pool altcoin

Fenti képen az ETHW-t választottam épp ki. Egyelőre „testnet”-en fut, a POS bevezetésekor akarják „leforkolni” azaz egy különálló „elágazást” létrehozni az ETH láncból. Látható a pool-ok listája (rákattintva az adott poolra visz) illetve felső sorban a hálózati és a pool-ok hashrate-je. A fenti ETHW pédájából fogok kiindulni. A többi coin esetében hasonló az eljárás.

Előkalkuláció

Sajnos az általában használatos kalkulátorok legtöbb esetben teljesen hasztalanok. A hozamot sem pontosan mutatják, de a kártyák hashrate-je illetve fogyasztása is távol áll a valóságtól. Ebben nincs jó oldal. A kártyáink pontos adatait csak is, és kizárólag a „teszt-túrás” fogja hitelesen visszaadni. Viszont egy irányadó adatot nyújhatnak. Én a Minerstat oldalát használom erre a célra, mert relatíve elég sok coinról van info. Többek közt mutatja a „Profitability” fül alatt a videókártyák hash tudását, illetve fogyasztását (na ez az, ami általában pontatlan, de kiindulási alapnak megfelel) valamint a „Miners” fül alatt, hogy az adott coin melyik minerrel bányászható. (AMD, Nvidia, illetve oprendszer szerint is). Továbbá van kalkulátor is. (néha jó eredményeket mutat). De ezt is részletezem később, hogy miért pontatlan (főleg a dollárban mutatott értékek)

altcoin bányászat minerstat

Az alapvető probléma ezekkel a kalkulátorokkal, hogy API-val gyűjtik a számításhoz szükséges adatokat. Ezek frissítéséből is eredhetnek hibák, de ami legmegtévesztőbb az a dollárban számított profit. Az API-k a tőzsdéről a középárfolyamot adják át és ezzel számol a kalkulátor. DE!!! A kisebb forgalmú valutákat a tőzsén nem tudjuk középárfolyamon eladni. A tőzsdék működésének alapja a kereslet kínálat. Az eladási és vételi ajánlatok. Például egy kisvolumenű coin esetén hiába 1$ középárfolyamon, ha vételi ajánlat csak 0,6$-ért van. A kalkulátor ilyenkor az 1$-os árral számol, miközben mi csak 0,6$-ért tudjuk eladni.

Pontos profit számításhoz szükséges adatok.

  • Hálózati hashrate /miningpoolstat oldaláról
  • Saját gépünk hashrate-je /kalkulátor adat, vagy saját tapasztalat alapján
  • Blokkidő / lentebb a számítás
  • Blokkjutalom
  • Tőzsdén a vételi ajánlatok ára. /mindig nézzük meg a konkrét vételi ajánlatot a tőzsdén(tőzsdéken)
  • Gépünk fogyasztása a netto profit számításhoz.

A hálózati hasrate és a blokkidő a miningpoolstat oldalán megtalálható.

A fenti kép készítesekor 13, 2másodperc volt a blokkidő. Ez alapján (1 nap 86400 másodperc) 86400/13,2=6545 blokk bányászható maximum az adott coinból naponta. Pontosabb eredményt kaphatunk, ha a coin blockexplorer-ben nézzük ugyanezt, ott ugyanis hosszabb időtartamot tudunk nézni, ami pontosabb átlagot fog eredményezni.

Profit számítása

Első lépésben közös nagyságrendi mennyiségi egységre kell hoznunk a saját és a hálózati hashrate-ot. Magyarul mindkettőt ugyanarra az egységre. Mhs/Ghs/Ths. Mega, giga illetve terahash.

1Ths =1000Ghs=10000000 Mhs

Tehát számítás előtt vagy a saját hashrate-ünket adjuk meg a hálózat mennyiségi egységében, vagy a hálózat hashrate-t emeljük át a saját hash egységére.

Konkrét példa: Az ETHW hálózati hashrate (a cikk írásakor) 46,63Ths. A gépünk tegyük fel 300Mhs-t tud.

46,63Ths=46630Ghs=46630000Mhs (Itt a hálózat hashrate-t hoztuk a gép hash szintjére. Ths–>Mhs)

Fordított esetben:

300Mhs=0,3Ghs=0,0003Ths (itt a gép hashrate-t hoztuk a hálózat szintjére. Mhs–>Ths )

Következő lépésben kiszámoljuk, hogy mennyi a mi hash arányunk a teljes hálózatból. Ezért elosztjuk a saját hash teljesítményünket a hálózatéval:

300Mhs÷46630000Mhs=0,00000643 Ez alapján már kiszámolhatjuk, hogy a saját arányuk alpján mennyi lesz a részünk a naponta kitermelhető blokkokból. (amit fentebb már kiszámoltuk, hogy napi 6545 blokk)

6545 * 0,00000643= 0,04208435 Az ETHW esetén a blokkjutalom 2 ETHW (minerstat oldalon ez is megtalálható). Ebből kiszámolható a napi termelésünk:

0,04208435 * 2=0,0841687 ETHW

Tehát a gépünk ~0,07 ETHW-t tud naponta kibányászni. Ebből még le kell vonni a pool-ok díját, plusz a minerek fejlesztői díjait. (ez általában összesen 0,5-2% közötti érték)

Kisebb hálózatok esetén a saját gépünk hasrate-jét a számítás elején hozzá kell adni a hálózati hasrate-hez. Vagyis azzal az értékkel kell számolni, hogy mekkora LESZ a hasrate, ha mi is a hálózaton leszünk. Tesztek alkalmával nem egy, olyan hálózat van/volt, amire ha rááltam én tettem ki a teljes hálózat hashrate-jének 75-80%-át.

Aki érez kedvet hozzá, vagy gyakran akraja használni, akkor ezt a számítást célszerű egy excel táblázatban megoldani.

Végül, de nem utolsó sorban a bányászati szerencse.

Ez az a része a bányászatnak, amivel nem tudunk előre kalkukálni, de mégis -akár jelentősen is- befolyásolhatja a termelésünket. Nem megyek bele a részletekbe, de röviden annyi, hogy a blokkidő nem konstans, hanem egy „célérték”. A valóságban igen nagy a szórás. Ez általában látható is a pool-ok „block” menüpontjában, hogy az egyes blokkoknak mekkora volt az „effortja”. Magyarul ez a szám azt jelenti, hogy az elméleti időhöz képest hány százalék munkát kellett belefektetni az újabb blokktalálathoz. Ha 100%-ot látunk az azt jelenti, hogy az elméleti idő találata a pool a blokkot. Ha 50%, akkor az elméleti idő fele kelett a blokktalálathoz. Tehát akkor nevezhetjük szerencsésnek a pool-t, ha ezek az értékek 100% alattiak. De nem csak kevesebb lehet ez az érték 100%-nál. Nem ritka 150-200-300%-os effort sem, de hosszú távon ez mindig kiegyenlítődik és az átlag közel 100%-lesz.